Suradnja s roditeljima

Preporuke za roditelje

Roditelji su najvažnije osobe u životu svog djeteta, ali i najvažniji partner u odgojno-obrazovnom radu jaslica/vrtića. Važno je stoga da se roditelji aktivno uključe u život svog djeteta u jaslicama/vrtiću. Najbolji način za to je praćenje informacija na roditeljskim kutićima, kao i redovne razmjene važnih informacija prvenstveno s odgajateljima svog djeteta, ali i svim drugim zaposlenicima vrtića.
    Polaskom djeteta u jaslice/vrtić roditelji i odgojitelji postaju suradnici na zajedničkom zadatku skrbi, njege, odgoja i obrazovanja djeteta. U građenju profesionalnih suradničkih odnosa s roditeljima, osobiti trud ulažemo u stvaranje osobno i socijalno potkrepljujućih situacija za aktivnu i ravnopravnu komunikaciju i interakciju odgojitelja i roditelja. U tom smislu roditeljima pružamo raznolike mogućnosti suradnje s odgojiteljima, a uspješnosti zajedničkog djelovanja u svakodnevnim životnim situacijama, osobito u skrbi za sigurnost i zdravlje djece, pridonose kućni red i pravila vrtića.
    Roditelji se mogu kao aktivan sudionik uključiti i u neposredan odgojno-obrazovni rad u skupini bilo boravkom u skupini svog djeteta, ili drugim skupinama, sugestijama, prikupljanjem pedagoški neoblikovanog materijala koji se može koristiti u odgojno-obrazovnom radu i slično.

Kako mogu saznati što moje dijete u vrtiću radi?

Pitate se na koji način možete doznati o aktivnostima svog djeteta tijekom njegovog boravka u vrtiću; imamo nekoliko prijedloga za vas. Jednostavno možete:

 • čitati obavijesti u kutiću roditelja
 • sudjelovati u druženjima i igraonicama
 • sudjelovati na roditeljskim sastancima i individualnim razgovorima
 • zajedno čitati plakate koje su izradila djeca i odgojitelji
 • pratiti izložbe dječjih likovnih radova, zajedno s djetetom uživati
 • pratiti video i foto zapise u vrtiću
 • uvijek možete razgovarati o svom djetetu

Zašto su važni individualni razgovori?

Razgovor je susret dvoje ljudi, a ne pametovanje ili pripovijedanje. To je ZAJEDNIČKI DOGOVOR o dobrobiti djeteta, a dobrobit za dijete je najvažnija.

Dobrobit za dijete:
Razmjena informacija između roditelja i odgojitelja omogućit će kvalitetnije zadovoljavanje potreba djeteta u vrtiću.

Dobrobit za roditelje:
Roditelj ima mogućnost bolje upoznati proces odgojno obrazovnog rada u vrtiću i uvjete u kojima dijete zadovoljava svoje potrebe i prava. Roditelj može pratiti razvoj svoga djeteta u vrtiću i sudjelovati u izboru programa u kojem će biti uključeno njegovo dijete.

Dobrobit za odgojitelje:
Bolje razumijemo dijete i roditelja, načine odgajanja u obitelji. Odgojitelji imaju mogućnost razgovarati o očekivanjima roditelja i obrazložiti što roditelji mogu očekivati od odgojitelja i vrtića u cjelini. Razgovarati možete s matičnim odgojiteljima (u za to predviđeno vrijeme, pogledajte obavijesti na roditeljskom kutiću) i članovima stručnog tima. Razgovor je potrebno najaviti.

Veselimo se vašem dolasku!

Neka od najčešće postavljanih pitanja odgojiteljima i stručnoj službi

 • Što trebamo donijeti za dijete za pravi dan vrtića - za tek novoupisano dijete?

Nakon što ste dogovorili svoj dolazak i predali POTVRDU O OBAVLJENOM ZDRAVSTVENOM PREGLEDU PREDŠKOLSKOG DJETETA PRIJE ULASKA U VRTIĆ, na dogovoreni termin – prvi dan – ponesite:

 • papuče
 • rezervna odjeća ( kompletna)
 • omiljena igračka
 • bočica, duda ako inače koristi

Sve obilježeno inicijalima djeteta.

 • Smijem li fotografirati svoje dijete i njegove prijatelje kako u vrtiću obilježava rođendan?

Fotografiranje djece prilikom rođendana je dozvoljeno, pri čemu treba imati na umu da se fotografije druge djece ne smiju objaviti u nikakvim medijima (internet, novine…) bez suglasnosti roditelja čija su djeca na fotografijama. Dakle, možete ostaviti Vaš fotoaparat za fotografiranje proslave, možete Vi doći i fotografirati proslavu ili zamoliti odgojiteljicu da s vrtićkim fotoaparatom snimi djecu, ovisno o dogovoru s odgojiteljicama.

 • Smiju li djeca donositi svoje igračke u vrtić?

Djeca mogu donijeti svoje igračke u vrtić u dogovoru s odgojiteljicom. Bilo bi zgodno da roditelji i odgojitelji dogovore jedan dan u tjednu kad sva djeca mogu donijeti neku svoju igračku od kuće. Bitno je osvijestiti sebi i djetetu da je dijete to koje će se morati brinuti za donošenu igračku i da postoji vjerojatnost da ako igračku donese u vrtić, da će ju morati dijeliti s drugom djecom. Ako bi vam bilo žao, odnosno ako bi dijete bilo nesretno, u slučaju da se igračka uništi, možda je bolje da takve igračke ne donosite u vrtić.

pdfSuradnja s roditeljima

Info

Dječji vrtić Požega
Rudinska 8
Požega

OIB: 30492723401

MB: 03310299

Lokacije

Lokacija 1:
Rudinska 8, Požega

Lokacija 2:
Kralja Krešimira 32a, Požega

Radno vrijeme

od 6,00 – 16,30 sati

Prema potrebama roditelja radno vrijeme vrtića je najduže do 20,30 sati

Vrtić radi pet dana u tjednu (od ponedjeljka do petka)

Kontakt

Telefon:

099/327-3663 (uprava)

E-mail adresa:

info@djecjivrticpozega.hr